Zapiski Artura

Temat: Jaką kuchenkę kupić, poradźcie
Ha! POlecam oczywiście Amicę Mam gazową z piekarnikiem elektrycznym. A tu małe ostrzeżenie (ciekawa jestem, czy inne użytkowniczki Amiki się ze mną zgodzą?)- pod żadnym pozorem nie kupuj Amiki z płytą ceramiczną! Tzn. mam tu na myśli ceramiczną płytę gazową, nie elektryczną. Jestem zdania, że wymyślił ją jakiś zagorzały wróg kobiet i mężczyzn, tego się nie da domyć. PO pierwsze tworzą sie na niej zacieki w tempie ekpresowym. PO drugie ceramiczne płyty elektryczne mają gładką powierzchnię, wystarczy przetrzec i już. Natomiast ceramiczne gazówki mają podkładki (inaczej mówiąc fajerki), których podstawa jest na trwałe przytwierdzona do płyty. Powoduje to zaleganie resztek jedzenia w szparach i potrafi doprowadzić człowieka do szału Za Chiny nie da się tego doczyścić, chyba że szczoteczką do zębów. Tak więc polecam klasyczne płyty do kuchenek gazowych. Rosa
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=14543



Temat: CZERWCOWE DWULATKI :) cz.15
pati-- co do gotowania to trzeba sie przyzwyczaić po pierwsze do tego że płyta elektryczna nagrzewa się dłużej ( w gazowej masz od razu efekt) ale za to ja sobie pozwalam ... tego powodu mamy elektrykę bo koszt dobrej instalacji wentylacyjnej był dosyć duży... po trzecie -- sprawdzone że gaz bardziej brudzi niż elektryczne. z tego powodu wiele osób wybiera elektryczne po czwarte-- koszty. tutaj bym sie nie zgodziła co do kosztów bo jeśli rzeczywiście cały dzień kuchenka gotuje na 4 palniki to prąd wychodzi drożej. jeśli jednak gotujesz jak np ja czyli co drugi dzień obiad i w weekendy to wcale nie czuję jakis strasznych kosztów dużo zależy od tego gdzie i jak chcesz gotować.. lalicja to ty masz indukcje? a jak z piekarnikiem? ... a co masz płytę elektyczną czy ceramiczną? Czy to to samo?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=62686


Temat: płyta ceramiczna
Błagam pomóżcie mi...może ktoś z was miał podobną sytuacje... Mam kuchnie elektryczna z płytą ceramiczną i nie wiem jak się tym ustrojstwem posługiwać. Męczę się z nią już pół roku. Nie ... zawartość garnka prawie wypływa na płytę, jak przykręce bardziej to przestaje się zupełnie gotować...już wszystkie możliwośći jakie mi przyszły do głowy wykorzystałam i nic, cały czas tam samo Jak mam zacząć gotowanie to mnie krew zalewa i nic mi się nie chce..... Problem jest również z piekarnikiem. Piekłam ciasto, ustawiłam grzanie góra dół wydawałoby się, że wszystko będzie ok bo ciasto ładnie ... ciasto od spodu Proszę o jakies wskazówki, rady bo ile można się męczyć z własną kuchnią U mamy była kuchnia gazowa z elektrycznym piekarnikiem i nie miałam takich problemów. Niestety u mnie w bloku nie ma gazu
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=729


Temat: L I S T O P A D O W K I 2004
tylko jak jest w takim przypadku z prądem. Moja teściowa ostatnio kupiła sobie ładną kuchenke gazowo-elektryczną na płycie ceramicznej (piekarnik elektryczny, palniki gazowe) Jakbyś była w Tychach u swojej przyjaciółki to...
Źródło: mamaonli.s16.o12.pl/forummol/viewtopic.php?t=126


Temat: Jak wybrać odpowiednią kuchenkę dla siebie
Jak wybrać odpowiednią kuchenkę dla siebie? Zastanawiamy się jaką kuchenkę powinniśmy wybrać? Mamy do wyboru trzy rodzaje: gazową, elektryczną (ceramiczną i indukcyjną), a także gazowo-elektryczną. Kuchenka gazowa Czyli w całości zasilana gazem ziemnym. Plusy - Do głównych zalet takich kuchenek możemy zaliczyć ich niewygórowaną cenę i niskie koszty ewentualnych napraw, w porównaniu z kuchenkami elektrycznymi i gazowo-elektrycznymi. - Poza tym gaz jest tańszy od prądu elektrycznego, więc rachunki będą mniejsze. - Kolejny plus to możliwość szybkiej regulacji temperatury, pod ogrzewanymi garnkami. Minusy - Potrawy gotujące się na gazie często pryskają brudząc wszystko naokoło. - Spalany gaz pozostawia po sobie nalot na naczyniach. - Jeśli instalacja jest wadliwa lub przez nieuwagę odkręcimy kurek gazu ryzykujemy nawet wybuchem. - Łatwo mogą zabrudzić się wyloty gazu lub powietrza (trzeba je wtedy przeczyścić). - Piekarnik grzeje tylko od dołu. Kuchenka gazowo-elektryczna Jej palniki są zasilane gazem, natomiast piekarnik prądem. Są one, niejako, połączeniem kuchenki gazowej i elektrycznej. Droższe, jeśli chodzi o zakup i eksploatację, niż gazowe, a tańsze niż elektryczne. Kuchenki elektryczne Dzielimy je na ceramiczne i indukcyjne. Ogólnie kuchenki najdroższe, także części nie należą do tanich. Dodatkowo cena prądu jest wyższa niż gazu. I jeszcze kwestia samego grzania; Płyty długo się nagrzewają i stygną dlatego trzeba uważać żeby się nie poparzyć i pamiętać o w miarę wczesnym nastawieniu grzania. Co możemy zapisać po stronie plusów? Łatwość w czyszczeniu, wiele funkcji piekarnika i brak nalotu na garnkach. Płyta ceramiczna Tego rodzaju kuchenki rozgrzewają się dosyć szybko w porównaniu do innych elektrycznych kuchenek, a także posiadają łatwą w czyszczeniu płytę grzewczą. Gotowane potrawy nie pryskają. Płyta indukcyjna Do gotowania na niej potrzebujemy specjalnych garnków (producenci powinni dorzucić instrukcję obsługi wraz z opisem odpowiednich). Jak sprawdzić czy garnek jest odpowiedni na taką płytę? Wystarczy przyłożyć do niego magnes, jeśli się „przyklei” to garnek się nadaje. Warto też zwrócić uwagę, aby garnek miał grube dno. Te kuchenki są najbardziej energooszczędne z pozostałych elektrycznych. Gotowane potrawy nie pryskają. www.jak-to-zrobic.pl
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=2055


Temat: Kuchenka-Elektryczna czy gazowa?
Decyzje związane z urządzaniem i wyposażaniem domu nigdy nie są łatwe. Często nasze chęci kłócą się z możliwościami. Tak może się zdarzyć przy wyborze kuchenki. Taka kuchenka, jakie paliwo Pierwszym warunkiem, tak naprawdę często determinującym wybór rodzaju kuchenki, jest dostępność paliwa. Mieszkańcy okolic pozbawionych dostępu do sieci gazowej zdecydowanie częściej niż inni wybierają kuchenki elektryczne. Tam, gdzie istnieje sieć gazowa, chętniej kupowane są kuchenki gazowe lub przynajmniej z gazową płytą kuchenną i elektrycznym piekarnikiem (zwane gazowo-elektrycznymi). Na kuchenkę gazową często decydujemy się wtedy, gdy system grzewczy domu jest zasilany gazem płynnym. Z tego samego zbiornika można bowiem z powodzeniem zasilać zarówno kocioł, jak i kuchenkę gazową. Wystarczy poprowadzić instalację od zbiornika do kuchenki. Wybór kuchenki elektrycznej też jest w pewien sposób ograniczony. Są bowiem takie regiony kraju, gdzie sieć energetyczna nie jest dostatecznie rozbudowana, przez co przydział mocy jest niewielki i uniemożliwia używanie sprzętów elektrycznych znacznej mocy, na przykład kuchenek. Gazowa bardziej wymagająca * Nie powinno się jej instalować w pobliżu okna (minimalna odległość wynosi 50 cm), bo przeciąg może zdmuchnąć płomień. To grozi niekontrolowanym wypływem gazu, a w konsekwencji nawet jego wybuchem. * Pomieszczenie, w którym ma być zainstalowana kuchenka gazowa (podobnie jak każde inne urządzenie gazowe), musi mieć co najmniej jeden kanał wentylacji grawitacyjnej. * Jeśli chcemy nad kuchenką zainstalować okap i podłączyć go do kanału wentylacyjnego, potrzebny jest drugi dodatkowy kanał. * Nad kuchenką nie należy montować okapów o wydajności przekraczającej 12 wymian na godzinę (oznacza to, że objętość powietrza w kuchni wymieniana jest całkowicie 12 razy w ciągu godziny). W pobliżu palnika wytwarza się wtedy podciśnienie, przez co pogarszają się warunki spalania gazu. Bezpieczeństwo przede wszystkim Kuchenki gazowe nie odbiegają standardami bezpieczeństwa od elektrycznych, tym bardziej że powszechne jest przekonanie (skądinąd słuszne), iż z gazem trzeba postępować ostrożnie. Dlatego producenci kuchenek gazowych stosują w swoich produktach zabezpieczenia przed niekontrolowanym wypływem gazu. Powszechne są także różne "patenty" ... otwarciem piekarnika chronią specjalne blokady, a potrójnie szklone drzwiczki zabezpieczają przed poparzeniem, nawet gdy piekarnik nagrzany jest do maksymalnej temperatury. Przed włączeniem sterowanej sensorami płyty ceramicznej chronią specjalne przyciski blokujące, a o tym, że płyta jest jeszcze gorąca - informuje specjalna kontrolka. Co jest tańsze Ceny kuchenek gazowych i elektrycznych są zbliżone. Może nieco tańsze są kuchenki gazowe. Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny gazu ziemnego, płynnego i energii elektrycznej, zdecydowanie najtaniej gotuje się na kuchence gazowej. Jednak kuchenki elektryczne łatwiej i dokładniej dają się regulować, dzięki czemu dostarczana do nich energia jest lepiej wykorzystywana. Mniejsze straty możliwe są także dlatego, że specjalnie przeznaczone do kuchenek elektrycznych garnki dokładnie przylegają do powierzchni grzejnej. Inaczej niż to jest w kuchenkach gazowych. Im nowocześniejsza kuchenka, tym bardziej ekonomicznie można jej używać. Są takie urządzenia, które potrafią powtórnie wykorzystywać raz wytworzone ciepło. Na przykład piekarniki elektrycznych kuchenek automatycznie wyłączają się przed zakończeniem cyklu i w ostatniej fazie pieczenia nie pobierają energii elektrycznej, ale wykorzystują wcześniej wytworzone ciepło. Przestrzeń piekarnika może być podzielona i wtedy podczas pieczenia niewielkich porcji nagrzewana jest tylko jedna z nich. Płyty ceramiczne mogą być wyposażone w czujniki reagujące na obecność naczynia na płycie. Włączają zasilanie tylko wtedy, gdy garnek stoi na polu grzejnym, a wyłączają - natychmiast gdy się go zdejmie. Warunki instalacji Każde urządzenie gazowe wymaga podłączenia do instalacji przez osobę z uprawnieniami. Aby gwarancja na sprzęt gazowy, a więc i kuchenkę, była ważna, instalator musi przystawić na niej swoją pieczątkę. Instalacja kuchenki elektrycznej - wolno stojącej lub tylko płyty kuchennej - nie wymaga obecności uprawnionego instalatora. Płyty kuchenne: tradycyjne - z żeliwnymi krążkami grzewczymi - i ceramiczne trzeba podłączyć do instalacji trójfazowej. Można to zrobić przy użyciu wtyczki i odpowiedniego gniazdka (jeśli urządzenie jest w takie zaopatrzone) lub podpiąć kable trójfazówki w styki umieszczone z tyłu kuchenki (płyty). Płyta kuchenna elektryczno-gazowa. Instalacja trójfazowa nie jest wymagana, gdy na płycie kuchennej są i palniki gazowe, i elektryczne pola grzejne. Przy takiej kuchence wystarczy odrębny obwód elektryczny zabezpieczony odpowiednim bezpiecznikiem, no i oczywiście gniazdko z uziomem w pobliżu urządzenia. Kuchenka gazowo-elektryczna. Najchętniej kupowane są kuchenki gazowo-elektryczne (gazowa płyta i elektryczny piekarnik). Podłączenie takiej kuchenki do instalacji gazowej musi wykonać instalator. Dodatkowo w pobliżu kuchenki musi znajdować się gniazdko elektryczne - tym razem jednak wystarczy jednofazowe z uziemieniem. Do niego podłącza się przewód zasilający do piekarnika.
Źródło: ogrodzenia-forum.pl/viewtopic.php?t=319


Temat: Jak dbać o kuchenkę?
Płyty kuchenne tradycyjne Powierzchnia płyt gazowych, jak również elektrycznych – z krążkami grzejnymi – pokryta jest emalią. Do jej czyszczenia nie powinno się używać ostrych szczotek czy zmywaków. Nie należy również stosować proszków, lecz łagodne mleczka lub płyny specjalnie przeznaczone do tego celu. Na nieumiejętnie czyszczonych płytach stalowych pozostaną jedynie rysy. Szorowana ostrym narzędziem emalia może popękać, a nawet odprysnąć. Ważne jest też dokładne i systematyczne czyszczenie palników gazowych. We wszystkich nowych kuchenkach pokrywy palników są pokryte emalią. Cały palnik łatwo po prostu zdemontować i wyczyścić. Przetarcie zalanego palnika nie zabiera dużo czasu, a uchroni go przed zatkaniem. Jest to szczególnie ważne, gdy kuchenka nie ma zabezpieczenia przeciw wypływowego. Tradycyjne żeliwne krążki grzejne oprócz czyszczenia wymagają jeszcze konserwacji. Raz na jakiś czas trzeba je posmarować odrobiną oleju jadalnego lub specjalnego środka konserwującego. Płyty kuchenne ceramiczne Utrzymanie w czystości płyt ceramicznych, zarówno elektrycznych, jak i gazowych, jest prostsze i trudniejsze zarazem. Prostsze, bo mniej się brudzą i łatwiej się je czyści, a trudniejsze, bo trzeba się postarać o specjalne środki – pianki lub mleczka do czyszczenia powierzchni płyt ceramicznych. Nie powinno się używać silnych, żrących środków chemicznych. Płytę można czyścić tylko wtedy, gdy jest zimna, a po zakończeniu czyszczenia należy wytrzeć ją do sucha miękką szmatką. Jeśli do rozgrzanej płyty przywarł jakiś przedmiot z tworzywa sztucznego lub rozsypał się i stopił cukier, koniecznie trzeba usunąć z powierzchni płyty powstałą skorupę. Do tego celu trzeba używać specjalnych skrobaków (plastikowych lub metalowych, ale o specjalnym brzegu), które nie zarysują ceramiki. Warto też zawczasu – na przykład przed smażeniem konfitur – zabezpieczyć płytę przed zabrudzeniem, pokrywając jej powierzchnię specjalnym środkiem ochronnym. Dzięki temu powstałe zacieki łatwiej będzie usunąć. Trzeba uważać, aby nie uszkodzić ceramicznego blatu – choć jest to dość trudne, gdyż jest wykonany z trwałego materiału. Aby uniknąć zarysowań osłabiających wytrzymałość płyty, należy używać naczyń o płaskim lub lekko wklęsłym dnie. Wymagania te spełniają naczynia ze stali nierdzewnej lub ze szkła żaroodpornego. Trzeba pamiętać, że zabrudzony palnik lub pole grzejne grzeje z mniejszą sprawnością, a więc niepotrzebnie wzrasta zużycie energii. Czyszczenie panela (frontu) kuchenki ułatwią zdejmowane kurki. Porządek w piekarniku Piekarniki czyści się podobnie jak płyty kuchenne, czyli: żadnych ostrych narzędzi ani środków (proszków). Do czyszczenia piekarników dobre są specjalne pianki agresywne pod względem chemicznym, ale nie powodujące mechanicznych uszkodzeń powierzchni. Bogato wyposażone wersje piekarników mogą mieć funkcję czyszczenia parolitycznego lub katalitycznego (nazwa zależy od producenta, ale sposób usuwania zabrudzeń jest podobny). Brud wypalany jest całkowicie ze wszystkich zakamarków piekarnika w bardzo wysokiej temperaturze (około 500°C). Powstały popiół wystarczy wymieść – i gotowe. Boki też ważne Stosunkowo łatwo wyczyścić boki wolno stojących kuchenek elektrycznych. Wystarczy odłączyć kuchenkę od źródła prądu i wysunąć z ciągu szafek. Problem stanowią kuchenki gazowe. Sztywne połączenie z instalacją gazową oraz ustawienie w ciągu szafek właściwie uniemożliwia wyczyszczenie boków kuchenki. Można jedynie odsuwać szafki lub wezwać uprawnionego instalatora, który najpierw odłączy kuchenkę od gazu, poczeka, aż ją wyczyścimy i podłączy ją ponownie. Jest to jednak skomplikowane i dość kosztowne. Niektóre firmy proponują elastyczne podłączenie do sieci gazowej (długości do 1,5 metra). Elastyczne rurki dają możliwość wysunięcia kuchenki bez odłączania jej od sieci gazowej. Nowe uszczelki Innym sposobem dbania o kuchenkę jest wymiana jej zużywających się elementów. Najszybciej niszczą się uszczelki. Płyty kuchenne przeznaczone do zabudowy mają uszczelkę oddzielającą krawędź płyty od blatu kuchennego. Jej zadaniem jest zabezpieczenie blatu i mebli kuchennych przed nadmiernym nagrzewaniem się. Uszczelki znajdują się również na drzwiczkach piekarników. Jeśli uszczelka się odklei lub pęknie – trzeba ją wymienić. I to nie tylko po to, by ciepło nie „uciekało bokiem”, ale przede wszystkim dla bezpieczeństwa użytkowników (oparzenia) i w trosce o przylegające do kuchenki meble. Uszczelki można kupić w niektórych sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego lub w punktach serwisowych. Czego nie wolno? Dbałość o kuchenkę to nie tylko jej pielęgnacja, czyszczenie i wymiana zużywających się części. To także troska o to, aby sprzęt używany był zgodnie ze swoim przeznaczeniem, bez narażania go na uszkodzenia. Podczas użytkowania kuchenek nie wolno: * otwierać kurków wypływu gazu bez przygotowanej zapałki lub zapalarki, * uderzać w kurki i palniki gazowe, * zdmuchiwać palącego się płomienia – palnik można wyłączyć jedynie zamykając kurek, * pozostawiać palącego się palnika (a także włączonej płyty elektrycznej) bez nadzoru – na przykład wychodząc z domu. Nie powinno się zbytnio obciążać palników – pojedynczy wytrzymuje obciążenie do około 20 kg. Niedopuszczalne jest również stawianie na otwartych drzwiczkach piekarnika ciężkich naczyń (10-15 kg) – zawiasy tego nie wytrzymają, a efektem będą wyłamane drzwiczki. Kuchenka nie powinna służyć do innych celów niż gotowanie czy pieczenie. Nie należy używać jej na przykład do ogrzewania pomieszczeń. Wszelkie naprawy lub przeróbki kuchenek powinny być wykonane przez fachowca. Nie wolno robić ich samodzielnie, bo można narazić siebie i domowników na niebezpieczeństwo i stracić gwarancję. Wszystkie te zasady wydają się oczywiste, ale warto o nich przypominać przy każdej nadarzającej się okazji. Aby kuchenka długo i dobrze Ci służyła, pamiętaj o: * systematycznym jej czyszczeniu i używaniu do tego odpowiednich narzędzi i środków; * wymianie zużywających się elementów; * używaniu kuchenki zgodnie z przeznaczeniem; * zlecaniu wszelkich napraw i przeróbek uprawnionemu...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=842